Midsommarlekar


Man blir aldrig för gammal för att leka lekar på midsommar! 

I år ska vi åka upp ett stort gäng till min sambos föräldrars stuga, det blir en weekend :D
Alla paren tar med vars en rolig lek till midsommar, brukar bli jättekul och varierande lekar. Vi ska göra en 5 kamp med de traditionella midsommarlekarna; hoppa säck, kasta stövel, skjuta tvål, spotta godisgrodor och gå med potatis på en sked. Vi har delat upp gänget i två lag.

Hoppa säck
Känns som de flesta gjort det tidigare, det ända du behöver är två stora sopsäckar (kanske någon i reserv, det händer att dem går sönder). Leken går ut på att man ska hoppa i säcken och hoppa bort till t.ex. en kon, runa den och sedan tillbaka och då är det nästas tur, de laget som först är i mål efter att alla hoppat vars en gång vinner!

Kasta stövel
Ännu en klassiker är att kasta stövel mellan benen. Lägg ut t.ex. tre pinnar i gräset som markerar 1 poäng, 2 poäng och 3 poäng. Här gäller det att kasta så långt man kan, ställ dig och titta åt det hållet poängmarkeringarna ligger, böj dig ner och svinga stöveln genom benen och upp över ryggen. Alla i respektive lag får 2 kast var och sen räknas poängen ihop. 

Skjuta tvål
Leken går ut på att skjuta iväg tvålen med händerna. Här behöver du två hinkar med ljummet vatten, två hårda handtvålar och 3 pinnar som markerar poängen, 1, 2 och 3 poäng i gräset hur långt man kommer. En i varje lag doppar tvålen och gnuggar lite för att få bra glid på tvålen och sen trycker man iväg den med händerna, (man får inte kasta iväg den). Ett kast var och sen räknas poängen ihop.

En annan variant på denna leken är att man inte kastar efter poängmarkeringar utan man kastar efter varandra i laget och försöker bilda så lång sträcka som möjligt. Första personen i varje lag skjuter iväg tvålen och där den hamnar börjar nästa och så fortsätter man så och ser vilket lag som kommer längst.


Spotta godisgrodor
Spotta grodorna så långt som möjligt. Varje person får två grodor var och den grodan som kommer längst av dina två grodor, där sätter du en flagga med ditt namn. De tre grodorna som kommit längst när alla har spottat får poäng efter placeringen. Det är svårare än vad det låter att spotta godisgrodor haha.


Potatis på sked
Även denna är en lek som hängt med länge men den hör lite till midsommar. Båda lagen står på vars ett led, första personen får en potatis i ena handen och en sked i andra. På start läggs potatisen på skreden och sedan ska du balansera den på skeden medan du springer och rundar en kona och tillbaka då det är nästas tur. Tappar du potatisen får den personen som tappar potatisen börja om från början. Det är bara tillåtet att hålla längst ut på skaftet på skeden.

Heja heja på varandra i lagen!

Kommentarer

Populära inlägg